Niemcy Zabytki

Kuchnia niemiecka

Posted by niemcyzabytki on December 18, 2008

Z napojów bardziej popularna od herbaty jest kawa.

Menu niemieckie urozmaica pod wieloma postaciami kapusta: gotowana, smażona, kiszona. Zieloną marynuje się jako Sauerkraut, czerwoną zaś gotuje z jabłkami w celu sporządzenia Apfelrotkohl. Inne powszechnie lubiane warzywo to szparagi. Sezon na szparagi trwa od kwietnia do czerwca. Wtedy to wiele restauracji serwuje specjalne, szparagowe menu. Inny ważny element kuchni niemieckiej to ziemniak. Świetnie smakuje zarówno pieczony, smażony (krojony – Bratkartoffeln lub tarty – Kartoffelpuffer) czy dodawany do zimnych sałatek. Rzadko robi się z niego purée, częściej zaś knedle. Sałatki z sałaty, ogórków, buraków, marchewki czy korniszonów traktowane są często jako przystawki. Kuchnię regionu Szwabii wyróżniają kluski zwane Spätzle i Maultaschen.

Dobrym, szybkim i pożywnym rozwiązaniem jest Eintopf – duże, jednogarnkowe danie które zastępuje cały obiad. W zależności od składników przypomina zupę, potrawkę, bądź gulasz. Niemcy wrzucają do niego niemal wszystko, co nawinie się pod rękę. Wśród deserów szczególnie lubiany jest wywodzący się z Austrii Apfelstrudel – gorące ciasto z jabłkami. Farsz składający się z lekko kwaskowatych jabłek, rodzynek maczanych w rumie i cynamonu zawija się w płat cienkiego niczym papier ciasta. Do tego dodaje się gałkę lodów waniliowych lub bitą śmietanę. Apfelstrudel podaje się na gorąco.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: